De veghe în lanul de secară
de J. D. Salinger
( Rezumat )

Personajul principal este un adolescent , pe nume Holden Caulfield ce provine dintr-o familie bogată , cu doi fraţi şi o soră : unul mai mare pe nume D.B. , scriitor la Hollywood , unul mai mic , Allie , care a murit de leucemie cu câtva timp în urma şi o soră în clasa a 4-a pe nume Phoebe. Acesta povesteşte de ultimele lui zile petrecute la şcoala Pencey deoarece era corigent la trei obiecte din patru şi acum înainte de vacanţa de Crăciun urma să fie exmatriculat , nefiind pentru prima oară deoarece el a mai fost exmatriculat de la Whooton şi Elkton Hills.
Povestea începe într-o sâmbăta , cu patru zile înainte de plecarea acasă , la New York , pe când stătea cocoţat în vârful unui deal şi urmărea un meci de fotbal la care trebuia să se ducă , dar nu s-a dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era că trebuia să-şi ia rămas bun de la Domnul Spencer , profesorul lui de istorie , înainte de plecarea acasă . După o discuţie moralizatoare despre teza sa la istorie şi despre faptul că l-a lăsat corigent , Holden se întoarce la Pencey ,în camera sa, unde vorbeşte cu vecinul lui de cameră pe nume Ackley şi cu colegul său de camera , Stradlater , de la care mănâncă şi bătaie în urma unei discuţii despre o prietenă de-a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta ieşise în oraş şi de care Holden era îndrăgostit . După acest incident hotărăşte să plece la New York unde să petreacă câteva zile ca apoi să se duca acasă şi să primească morala de la părinţi pentru faptul că a fost din nou exmatriculat . Aceştia aveau să afle despre Holden abia miercuri când aveau să primească o scrisoare de la director .
După ce ajunge la New York se cazează la un hotel amărât unde cunoaşte trei fete pe seama cărora se distreza aproape toată noaptea deoarece erau “proaste şi urâte”.Apoi pleacă pentru a-şi petrece seara la un cabaret şi , neavând nimic de facut deorece era singur şi deprimat , începe să bea şi să fumeze până când se întâlneşte cu o prietenă de-a lui D.B..Voind să scape de ea s-e întoarce la hotel cu o prostituată de pe urma căreia mănâncă din nou bătaie şi rămâne fără o parte din bani.
A doua zi îşi dă întâlnire cu o veche prietenă pe nume Sally pe care o duce la o piesă de teatru în care jucau actorii ei preferaţi dar pe care Holden nu-i putea suferi .Apoi se duc la patinuar, unde , după ce patinează , intră într-un bar şi încearcă să o convingă să meargă cu el într-o excursie ca să scape de acea lume nenorocită şi să rămâna acolo până la bătrâneţe , dar discuţia nu se termină decât cu o ceartă .
Ieşind din patinuar , plecă să mănânce şi îşi sună un fost coleg de la Whooton pentru a se întâlni deoarece nu avea cu ce să-şi umple timpul . După ce au purtat câteva discuţii acesta plecă iar personajul principal , rămas singur din nou , începe să bea până se îmbata. Beat fiind , o suna pe Sally şi după o scurtă convorbire se duce la baie unde se băga cu capul în apă sperând să se trezească din beţie.
În clipa în care şi-a revenit a plecat spre Cental Parck sperând că va vedea raţele de pe lac şi că va putea răspunde la întrebare care îl frământa de ceva vreme ( Oare unde se duc raţele când vine iarna ? ) . Dar nu a găsit nici o raţă şi , aşezându-se pe o bancă , a început să se gândească că din cauza părului care-a îngheţat va face pneumonie şi va muri. Şi se gândea la înmormântare sa şi la toată lumea care va veni , bucurându-se însă că va fi cu Allie .
Cum stătea şi reflecta la toate astea s-a hotărât să se ducă acasă ca să-l mai vadă Phoebe măcar odată înainte să moară deoarece i se făcea milă amintindu-şi cât de mult ţinea la el . Se gândea însă cum să intre în casă fără să-l observe părinţii . Când a ajuns acasă a avut noroc că liftierul de noapte era nou şi nu-l cunoştea , aşa că , ajuns sus , s-a strecurat în casă cu mare grijă , şi a intrat în camera în care dormea Phoebe şi , după câtva timp , a trezit-o.
După ce s-au îmbrăţişat şi după ce au discutat puţin , sora lui şi-a dat seama că a fost dat afară şi n-a mai vrut să vorbească cu Holden pentru că îşi făcea griji că iar o să-l certe părinţii . Dar au reluat discuţiile puţin mai târziu , însa nu pentru mult timp pentru că au auzit uşa de la intrare şi şi-au dat seama că s-au întors părinţii care nu erau acasă (fuseseră la o petrecere) . După trecerea pericorului Holden a împrumutat câţiva dolari de la Phoebe şi a şters-o la Domnul Antolini , fostul lui profesor de engleză , unde şi-a petrecut o parte din noapte până când s-a trezit cu mâna profesorului pe fruntea sa şi s-a speriat într-un hal gândindu-se la cine ştie ce pervers ar mai fi acesta încât a plecat fără să mai zică nimic la gară unde îşi lăsase bagajele şi unde şi-a petrecut restul nopţii dormind pe o bancă .
Dimineaţă , citind un articol dintr-o revistă uitată pe bancă , şi-a dat seama că este bolnav ( posibil cancer) şi gândindu-se din nou la moarte a început să se plimbe şi să-şi facă planuri . Vroia să plece departe , să-şi constuiască o cabană la marginea unei păduri, să muncească la o benzinărie şi să nu mai calce pe acasă , aşa că a plecat la şcoala unde învăţa Phoebe să-i lase un mesaj (să se întâlnească şi să-şi ia rămas bun). În timp ce o aştepta i-a venit rău şi a leşinat , o altă dovadă că starea lui de sănătate nu era extraordinară . În cele din urmă s-au întâlnit . Phoebe căra după ea un geamantan sperând că va merge cu el în fuga lui de acasă . Holden s-a hotărât în cele din urmă că ar fi mai bine să rămână astfel încât cei doi s-au plimbat şi s-au întors acasă.
Întors acasă se îmbolnaveşte , iar părinţii îl conving să se ducă din nou la toamnă la şcoală şi se întreabă dacă va putea să o termine măcar pe asta . În acest timp a venit fratele său , D.B. , de la Hollywood să-l viziteze , iar familia a fost reîntregită pentru sărbătoarea de Crăciun .